MicroTest logo MicroTest Kft.

– mikrobiológiai megoldások szállítója

 

 

MicroTester

 

A MicroTester a mikroorganizmusok szaporodását a tápközeg redox-potenciáljának mérése alapján detektálja. A mért érték változásnak kiértékelése lehetőséget teremt a vizsgált minták élősejt-számának az impedimetriás módszereknél szélesebb körű meghatározására.

A mikroba-szaporodás energiaforrása a biológiai oxidáció, ami a környezet redukálódását eredményezi, így a közeg redox-potenciálja mindig csökken. Ez a csökkenés általában az oxigén-fogyasztás és a redukáló anyagcseretermékek felszaporodásának következménye.

A redox-potenciál a mikroba-tenyészetek élettani állapotának egyik legkomplexebb indikátora, mérésével a mikrobiális kontamináció kvalitatív és kvantitatív meghatározása válik lehetővé.

Képernyőkép a programról

A MicroTester előnyösen alkalmazható a klasszikus membránszűréses élősejtszám-meghatározási módszerek helyettesítésére. Ivóvíz, üdítőitalok, ásványvizek összcsíra-számának ellenőrzésekor általában a minta több hígításából ismert mennyiséget szűrnek és a kiszűrt mikrobákat tartalmazó membránokat szilárd táptalaj felületére helyezve, kitenyésztik a mikroorganizmusokat. A különböző mértékű hígítások alkalmazásának oka, hogy a telepszámok előírás szerint csak egy bizonyos tartományban (30-300) értékelhetők megbízhatóan. Tekintettel arra, hogy a kalibrációs görbe felvétele esetén a műszerrel igen széles (1-106) sejtszám-tartományban megbízhatóan határozható meg az élősejtszám, a mintákból elegendő egyetlen membránszűrés elvégzése. A minta megfelelő mennyiségét leszűrve, majd a membránt mérőcellába helyezve, a mérés a fent ismertetett módon elvégezhető, és kiértékelhető.

Validálás

A MicroTester laboratóriumi és ipari validálásai során meghatározott paraméterek az alábbiak:

Microtester rendszer

 

Előnyök

Letölthető anyagok